Tour de TT: Kruip in de huid van de oude Helden!

De oorsprong van de TT...

Aan de basis van de eerste Nederlandse TT in 1925 stond motorclub 'Assen en omstreken'. De in 1924 ingevoerde nieuwe motor- en rijwielwet ging daaraan vooraf. De minister had de mogelijkheid open gelaten om ontheffing te verlenen aan het voordien geldende wedstrijdverbod. Het bestuur van de KNMV sprong daarop in door de provinciale vertegenwoordigers te vragen om te kijken naar een voor wegraces geschikt circuit.

Tour de TT HooghalenDe op auto en motorgebied uiterst actieve directeur van de in 1919 te Assen opgerichte N.V. Noord-Nederlandsche Automobielen- en Motoren Handelmaatschappij 'Wander', de heer Dieters, wees het bestuur van de nog jonge motorclub op de mogelijkheden van een in het voorjaar van 1925 gereedgekomen weg tussen Rolde en Borger. Gelukkig zag dit bestuur de nodig kansen en daarmee was de TT geboren. 

Tour de TT Hooghalen

Rijke historie van 23 jaar stratencircuit Assen-Hooghalen in beeld gebracht 

Hooghalen was het motordorp waar het vroeger allemaal gebeurde. Van 1926 tot 1954 liep het 16 km lange parcours dwars door het dorp. Daarbij waren Oude Tol, Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen beroemde punten van het stratencircuit. Waarbij de start- en finish locatie aan de Haar nog altijd op dezelfde plek is gebleven.

Tijdens de TT stond alles in het teken van de motorsport. Aan de Hoofdstraat waren op verschillende plaatsen de rijders aan het sleutelen. Door de plaatselijke aannemer werden tribunes gebouwd. De vele boerderijen aan de route deden dienst als slaapplaats voor coureurs en de vele bezoekers. Tenslotte deed de bakker ‘s nachts geen oog dicht, hij moest het massaal toegestroomde publiek voorzien van verse broodjes!

Nu 90 jaar na de eerste race in 1926 blikken we graag met u terug naar deze bijzondere periode 1926-1954. In de periode april tot en met oktober 2016 is een TT-foto Tentoonstelling ingericht. Een tijdelijke ruimte bij Bakkerij Fleddérus aan de Hoofdstraat heet daarom de Haoler Pitbox. Hierin is uniek fotomateriaal te zien van de periode 1926-1954. De tentoonstelling is vrij toegankelijk dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Daarnaast is er een tijdelijke tentoonstelling ingericht bij Schreur tweewielercentrum. Het voorste gedeelte van de fietsenwinkel is hiervoor vrijgemaakt. Dit TT-pop-up Museum toont klassieke racemotoren en andere bijzondere materialen uit de tijd van het stratencircuit. Het museum is geopend van 22 juni tot 1 september. Ook vrij toegankelijk en dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend, behalve op zondag. Kortom: Kom deze zomer naar Hooghalen en beleeft de TT periode 1926-1954!

Klik hier voor de flyer. Meer informatie is te vinden op www.tthooghalen.nl en we zijn te volgen via Facebook en Twitter.